Tekst objavljen: 14.05.2013 17:30        


Izvršni odbor je na današnjoj sednici odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,50 procentnih poena i ona sada iznosi 11,25 odsto.

NBS oborila referentnu kamatu na 0,5 odsto

Ovu odluku Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da su, zahvaljujući do sada preduzetim merama monetarne politike, znatno oslabili inflatorni pritisci, o čemu svedoče mesečne stope inflacije koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 odsto.

Dezinflatorni uticaj ostvaren je po osnovu smanjenja troškovnih pritisaka na cene hrane i smanjenih inflatornih očekivanja. Niska agregatna tražnja, stabilna kretanja na deviznom tržištu i zabeleženi pad premije rizika zemlje, uz očekivani puni efekat do sada preduzetih mera monetarne politike, doprineće daljem padu međugodišnje inflacije.

Po oceni Izvršnog odbora međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja od 4±1,5 odsto u poslednjem kvartalu ove godine. Na mere monetarne politike u narednom periodu, po oceni Izvršnog odbora, u značajnoj meri uticaće kretanja u međunarodnom okruženju, buduća fiskalna kretanja, kao i uticaj nove poljoprivredne sezone na cene hrane.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio oporavak ekonomske aktivnosti, koji potvrđuje očekivanja o ekonomskom rastu u ovoj godini od 2 odsto, a koji će biti pre svega zasnovan na rastu izvoza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana