Tekst objavljen: 08.11.2012 13:46        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća sa 10,75 na 10,95 odsto.

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 10,95%

Povećanjem stepena restriktivnosti monetarna politika reaguje na pojačane inflatorne pritiske i sprečavanje prenosa efekata poskupljenja, pre svega hrane, na druge cene, saopštila je NBS.

Viša referentna kamatna stopa, uz druge, već preduzete, mere Narodne banke, treba da doprinese padu međugodišnje inflacije u narednoj godini i njenom povratku u granice cilja do kraja 2013.

Međugodišnja inflacija nastavlja da raste u skladu s projekcijom Narodne banke i njeno kretanje je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Na rast inflacije, ocenio je Izvršni odbor, u najvećoj meri utiče povećanje cena hrane izazvano lošom poljoprivrednom godinom, čiji će se efekti iscrpeti s novom poljoprivrednom sezonom, a zatim povećanje PDV-a i akciza, kao i očekivani rast regulisanih cena.

Dezinflatoran uticaj imaće i dalje niska agregatna tražnja, a objavljivanje Nacrta fiskalne strategije predstavlja pozitivan signal o rešenosti vlade da sprovede program fiskalne konsolidacije, ocenila je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana