Tekst objavljen: 07.06.2013 8:30        


Stručnjaci istraživačkog tima Rajfajzen banke kažu da su "iznenađeni odlukom Narodne banke Srbije o smanjenju referentne kamatne stope" i navode da se ona temelji samo na sentimentu slabljenja inflacije, ne uzimajući u obzir da se efekti trenutne depresijacije dinara prema evru mogu vrlo lako preliti na maloprodajne cene.

NBS smanjila kamatu i iznenadila stručnjake

Suprotno očekivanjima na trzištu, Izvršni odbor NBS smanjio je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 11 procenata, što je drugo smanjenje te kamate nakon otpočinjanja ciklusa relaksiranja monetarne politike prošlog meseca.

Predstojeći period je izazovan pošto će vlada, nakon donošenja jedne teške političke odluke, morati da odlučuje o brojnim teškim ekonomskim odlukama, a jedna od glavnih je otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru koji su godinama korišćeni kao lojalno glasačko telo i instrument za osiguranje mesta u parlamentu, ocenjuje se na kraju analize Rajfajzen banke.
Slabljenje dinara prema evru, koje je izazvano izlaskom investitora sa tržišta dinarskog duga nakon što vlada nije potpisala sporazum o stend-baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), zajedno sa činjenicom da je budžetski deficit u prva četiri meseca 2013. dostigao 62 procenta ukupnog obima planiranog za ovu godinu, uticao je da 14 od 24 analitičara u Blumberg pulu prognozira da će referentna kamata ostati nepromenjena, navodi se u analizi Rajfajzen banke.

Dalje, devizne intervencije (odnosno to što NBS je prodala 85 miliona evra da bi zaustavila slabljenje dinara prema evru) nisu rezultirale stabilizacijom tržišta.

Moguće je da će NBS posegnuti i za trećim instrumentom, odnosno za povećanjem stope dinarskog učešća u obaveznim deviznim rezervama za banke, ali, kako ocenjuju u Rajfazen banci, to bi se dogodilo samo ukoliko se slabljenje dinara uporno nastavi.

"Smatramo da će kurs dinara prema evru i dalje imati sentiment depresijacije dok vlada ne donese novi set mera koji će sprečiti da budžetski deficit premaši nivo od 4,5 odsto BDP-a, uz pozitivnu odluku Evropske unije krajem juna".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija referentna kamatna stopa Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana