Tekst objavljen: 20.05.2013 12:50        


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva traži da se obustavi postupak prinudne naplate protiv dužnika koji imaju kredit indeksiran u švajcarskim francima ili bilo koji drugi zajam u kom je tokom otplate jednostrano povećavana kamata, dok se ne reši tužba koju su podneli.

"Ne oduzimajte imovinu dužnicima u švajcarcima"

Kako se navodi u saopštenju, to udruženja koje se bavi zaštitom korisnika bankarskih usluga, podnelo je prvu kolektivnu tužbu u istoriji srpskog pravosuđa, radi ukidanja valutne klauzule kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF).

- U ovom trenutku, banke su pokrenule veliki broj postupaka plenidbe imovine ovih dužnika, koji su u lošu materijalnu i finansijsku situaciju došli upravo zbog štetnosti CHF kredita (duguju više nego što su uzeli), kao i jednostranih poteza banke kroz uvećavanje mesečne kamate, pa samim tim i mesečnih obaveza dužnika - naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da u ovom trenutku postoji oko 15 prvostepenih presuda protiv banaka, zbog povećavanja kamata na kreditima u otplati i podseća da je do sada Efektiva podnela oko 150 tužbi po tom osnovu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oduzimanje imovine efektiva krediti krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana