Tekst objavljen: 24.10.2012 11:46        


Poljoprivrednici, nezadovoljni dogovorom koji je ministar Mlađan Dinkić postigao u Abu Dabiju, saopštili su da žele ravnopravan položaj prilikom zakupa zemlje. Takođe su saopštili da im ne smeta dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ne smetaju nama šeici već poklanjanje zemlje"

- Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemljištu pod istim uslovima kao najveća agroindustrijska korporacija iz Abu Dabija - navodi se u odgovoru Asocijacije "Vojvodina agrar" i "Kluba 100P plus" Ministarstvu finansija Srbije.

Na najavu iz tog ministarstva da bi investitor iz Abu Dabija uložio 100 miliona evra da se 25.000 hektara pokrije sistemima za navodnjavanje i savremenom mehanizacijom, udruženja poljoprivrednika su konstatovala da svaki povrtar i voćar investira svake godine 4.000 evra po hektaru, a i ratari u dve ili tri godine.
Inače, ta dva udruženja juče su odgovorila ministru Dinkiću na pitanja koja im je postavio reagujući na optužbe da je ponizio domaće poljoprivrednike dogovorivši da 25.000 hektara zemljišta u Srbiji bez tendera ustupi šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu.

Elem, na Dinkićevo pitanje da li su se osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili, paori okupljeni u "Vojvodina agraru" i Klubu 100P plus su odgovorili:

"Da, osećali smo se poniženo, godinama govorimo o tome, a vi ste godinama u vlasti i ne čujete šta mi govorimo jer ne čujete ponižene građane, i to ne samo seljake. Te tendere je kreirala i sprovodila baš Agencija za privatizaciju na čijem ste vi čelu, ministre Dinkiću, šest godina. Na tenderima ste obmanjivali kupce jer niste državnu zemlju stavljali na licitaciju kako vas obavezuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu da svi, i mi i šeici, možemo pod istim uslovima doći do nje, nego su je besplatno koristili oni koji su na vašim tenderima kupovali kombinate, a nisu znali šta kupuju. Da li su uslovi za one koji mogu da kupe imanja bili takvi da smo mi seljaci mogli kupiti ta imanja? Ne, kupovao ih je Šarić a vi niste imali pojma?", odgovaraju poljoprivrednici, dodajući da javni tender nije bio garancija uspeha za ta gazdinstva, ali uslovi za one koji mogu da konkurišu za tender jesu.

Oni ocenjuju da je cena od 250 evra po hektaru za godišnji zakup zemljišta niska jer su to najbolja zemljišta koja Srbija ima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda emirati ujedinjeni arapski emirati UAE Mlađan Dinkić investicije agrar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana