Tekst objavljen: 16.05.2013 18:30        


Ruski Uralvagonzavod je zainteresovan za kupovinu Železare Smederevo, ali konačna odluka još nije doneta, kaže gubernator Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašov. Ipak, u pres službi Uralvagonzavoda nisu želeli da komentarišu eventualnu kupovinu srpske železare.

Ne znaju ni oni šta hoće: Rusi ipak u Železari?

U Železari Smederevo 22. aprila je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka ko je je fabrika pravila usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Kao odgovor na smanjenje tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć jedan stavljena na "tih hod" 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na "tihi hod" stavljena i druga visoka peć.

Tender za prodaju smederevske železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajted plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije nije dostavila ponudu.

Novi tender za strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio Uralvagonzavod. Na zahtev te ruske kompanije tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
železara smederevo industrija privatizacija partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana