Tekst objavljen: 07.04.2013 12:00        


Postoje brojila za struju stara i više od pola veka, ali problem nije njihova starost, već to što bez žiga ne bi smela da budu u upotrebi. Nadležna Direkcija je prvi put pre tri godine počela neophodan zakonski nadzor mernih uređaja.

(Ne)ispravna brojila, građani nisu oštećeni

U EPS-u kažu da treba zameniti najmanje milion brojila u domaćinstvima, ali da nemaju nove, jer tenderi za njihovu nabavku godinama propadaju. Garantuju i da potrošači nisu oštećeni.

Šef Službe za odnose sa javnošću EPS-a Jelena Vujović objašnjava da čak i da se utvrdi da je neispravno, brojilo radi po mehanizmu da usporava i da očitava manju potrošnju električne energije, a nikako veću.

- Kupci mogu da budu spokojni, jer njihovi računi zbog problema koji je nastao sa brojilima nikako ne mogu biti veći od njihove realne potrošnje - ističe Vujovićeva.

Ministarka eneregetike i razvoja životne sredine Zorana Mihajlović kaže da je EPS uzeo kredit od Evropske investicione banke, kao i od Evropske banke za obnovu i razvoj od 80 miliona evra, upravo za brojila, i da se nada da će novo rukovodstvo da krene u taj posao.

- Gubici na distribuciji se kreću, na primer, od 10-12 odsto, do čak 60 odsto u nekim gradovima u Srbiji. Najveći razlog jeste upravo stanje samih brojila - ukazuje ministarka.

Na proveri nisu samo električna brojila. U Direkciji za mere i dragocene metale najavljuju da će uskoro objaviti rezultate kontrole vodomera, merača gasa i toplotne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda struje račun za struju potrošnja struje cena struje Elektroprivreda Srbije EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana