Tekst objavljen: 19.12.2012 8:52        


Bonitetska kuća Standard i Purs (Standard & Poor's) podigla je za šest stepeni kreditnu ocenu Grčke sa "selektivnog bankrota" (SD) na B-, uz "stabilne" dugoročne izglede.

Nema bankrota? Rejting Grčke povećan šest stepeni

Odluka da se poboljša ocena Grčke za šest stepeni, odražava "jaku odlučnost" zemalja evrozone da zadrže Grčku u zoni zajedničke evropske valute, navela je agencija u saopštenju.

Posle višemesečnih pregovora, Grčka je ove nedelje počela da dobija novu tranšu od 34,3 milijarde evra kredita Evropske unije (EU). Ipak, Međunarodni monetarni fond (MMF) još nije zvanično odobrio oslobađanje isplate svog doprinosa, zamrznutog još od proleća.
- Dugoročni izgledi za rejting su stabilni - dodaje se u saopštenju agencije i navodi da to odražava privrženost grčke vlade fiskalnom i strukturnom prilagođavanju i pored ekonomskih i političkih izazova.

Zemlje evrozone i Međunarodni mnetarni fond dogovorili su se da deblokiraju 49,1 milijardi evra pomoći Grčkoj do kraja marta. Odluka da se osobodi ova tranša obećane pomoći doneta je pošto je Atina usvojila mere štednje i obavila otkup duga.

Sa druge strane, velike banke upozorile da u Grčkoj kriza nije na izmaku. - Rizici koji su "važni" i dalje otežavaju ekonomsko stanje Grčke, uprkos delimičnoj deblokadi pomoći međunarodnih kreditora - upozorila je grupacija najvećih banaka sveta.

- Sa BDP koji bi mogao opasti za oko 4-5 odsto iduće godine (...) i društvenom kohezijom kaja je na iskušenju zbog novih mera štednje, rizici po plan pomoći EU i MMF su i dalje važni - saopštio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
s&p rejting kreditni rejting kriza u Evropi kriza evrozone dužnička kriza ekonomska kriza grčka kriza Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana