Tekst objavljen: 12.04.2013 13:29        


Ni ove godine ne moramo se nadati oporavku svetske ekonomije, pokazalo je istraživanje koje je Rojteres sproveo među 400 ekonomista širom sveta. Prema ovoj prognozi, globalna privreda će zabeležiti stopu rasta od 3,2 posto. Ali, evrozona i dalje ostaje u krizi, očekuje se da će ukupni BDP evropske monetarne zajednice pasti za 0,4 posto.

Nema kraja krize: Ni u 2013. svetu neće biti bolje

Ipak, evrozona i dalje ostaje u krizi, očekuje se da će ukupni BDP evropske monetarne zajednice pasti za 0,4 posto.

Glavni pokretač ekonomskog oporavka u evrozoni trebalo bi da bude Nemačka. Ali, i Nemci će ove godine zabeležiti tek blagi rast BDP-a, predviđaju sagovornici Rojtersa. Druge dve velike evropske ekonomije - francuska i italijanska, za sada ne pokazuju znakove oporavka.

Ni britanska ekonomija nije u puno boljem stanju. Britanci se trenutno mogu radovati tek činjenici što su, kako stvari stoje, za dlaku uspeli izbeći treću recesiju u zadnjih pet godina.

Ekonomisti predviđaju i da će Kina uspeti da zadrži nezanemarivu stopu rasta, što bi trebalo da ima pozitivan uticaj na globalnu ekonomiju.

Nešto komplikovanija je situacija u SAD-u, koja više ne izgleda ni blizu toliko blistava kao u januaru ove godine, kada su mnogi bili spremni potpisati da je najgore prošlo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet svetska ekonomska kriza 2013. ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana