Tekst objavljen: 01.10.2013 11:00        


Sve više zaposlenih u Evropskoj uniji žele da rade nedeljom i novi zakon o radu koji će im to omogućiti. Zahtevi za dozvolu za rad nedeljom su sve učestaliji u Evropi. U turističkim zonama prodavnice su otvorene svih sedam dana u nedelji, ali bez obzira na promene, nedelja ostaje i dalje neradni dan za ogroman broj Evropljana.

Nema odmora: Evropljani traže da rade i nedeljom

Trenutno, zakon o radu u Austriji zabranjuje bilo kakav oblik rada nedeljom. U Nemačkoj prodavnice mogu biti otvorene nedeljom osam puta godišnje, i to ograničen broj sati.

U Francuskoj je otvoreno pitanje zakona koji zabranjuju rad prodavnica nedeljom, čime je oživljena debata o zaštiti na radu iz perioda industrijske revolucije, koju su pozdravljali sindikati, a potrošači često kritikovali. Francuski zakon je 1906. uspostavio nedelju kao obavezni slobodan dan, kako bi osigurao odmor i kvalitetan život za zaposlene, mada su izuzetak predstavljale neke radnje, poput onih u turističkim oblastima. Kritičari tog zakona smatraju da se u zaštiti na radu otišlo predaleko, da je ugrožen moderan način života, zbog čega je Francuska u lošijoj poziciji od drugih država.
U Italiji komercijalni centri su otvoreni svih sedan dana u nedelji ali polemika o radnom vremenu nedeljom i dalje traje. U pripremi je zakon koji bi regulisao rad nedeljom.

U Španiji manje prodavnice otvorene su nedeljom, dok veliki supermaketi imaju pravo da budu otvorene desetak puta godišnje. Samo u Madridu sve trgovinske radnje imaju pravo da budu otvorene nedeljom.

U Portugaliji svim prodavnicama je počev od jula 2010. dozvoljen rad nedeljom od 06 do 24 sata. U Belgiji rad je dozvoljen samo prodavnicama koje isporučuju hranu.

U Velikoj Britaniji pojedinim sektorima je dozvoljen rad nedeljom. Od 1994, zakon u Velikoj Britaniji dozvoljava da prodavnice rade nedeljom, dok veliki supermaketi mogu da rade ukupno šest sati.

U Švedskoj rad nedeljom je legalizovan 1971, dok u Norveškoj, Mađarskoj, Rumuniji i Češkoj Republici ili Irskoj ne postoji nikakva restrikcija u pogledu rada nedeljom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana