Tekst objavljen: 09.10.2012 12:10        


Ulja u radnjama i dalje nema, ali za nestašice, po svemu sudeći, niko nije kriv. Tako bar pokazuju rezultati ispitivanja tržišnih inspektora koji su pokušali da otkriju koje je odgovoran za prazne rafove.

Nema ulja, a nema ni krivca što nema ulja

Uljare očigledno nisu, jer isporučuju i više nego uobičajeno, čak i "na svoju štetu". Ni trgovce ne možemo da krivimo, s obzirom na to da u njihovim magacinima nema zejtina. Tako ispada da je za nestašice hrane u radnjama odgovoran jedino potrošač.

Uporedo sa praznim rafovima, drastično su porasle cene namirnica što otvara i sumnje u tržišne špekulacije. Čak i stručnjaci tvrde da je ove godine proizvedeno dovoljno ulja, šećera, mleka i mesa. - Nema razloga za nestašicu namirnica i one su veštački stvorene - rekao je Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.
- Mi potrošači smo krivi što nas lažu - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Tržišna inspekcija je proveravala male radnje, gde se zna da nema skrivenih zaliha. Zašto se ne proveri kolika je proizvodnja ulja, kao i gde je završilo 50 odsto viška. Ako se Vlada odluči na uvoz, pozvaćemo potrošače da kupuju isključivo strano ulje, nikako od domaćih proizvođača - dodaje on

S druge strane, ministar trgovine Rasim Ljajić misli da postoje objektivni razlozi zbog kojih je došlo do nestašica ulja i šećera.

- Suša je donela 1,5 milijardi evra štete, pa su cene brojnih kultura znatno veće nego prošle godine - rekao je ministar Ljajić i dodao da je cena ulja porasla zato što je cena suncokreta skočila zbog priča o suši.

Prema njegovim rečima, Vlada uvođenjem uvoznih dažbina želi da zaštiti domaće proizvođače, jer je "pitanje da li bi oni mogli da izdrže konkurenciju iz inostranstva".

Ulja ima dovoljno, ali neće biti jeftinije

Ulja će biti dovoljno za potrebe domaćeg tržišta, ali u ovom trenutku zbog visokih cena sirovina ta namirnica ne može da pojeftini, kažu u kompaniji Invej. Fabrička cena ulja "vital" i "sunce", koje proizvodi Invej, je 172 dinara, a sada se u radnjama ta namirnica prodaje po cenama od 160 do 180 dinara za litar. Ulje iz robnih rezervi u prodavnicama se prodaje po cenama od 142,56 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje hrane cene hrane meso mleko šećer ulje hrana nestašice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana