Tekst objavljen: 26.03.2013 12:10        


Domaćinstva koja troše do 500 kilovat-sati struje od aprila neće moći da računaju na popust od 15 odsto, koji im je tokom grejne sezone umanjivao račune za oko 500 dinara. S druge strane, na najavljeno poskupljenje struje od desetak procenata i promene u tarifnom sistemu potrošači će sačekati još mesec ili dva.

Nema više popusta: Skuplja struja za sirotinju

Dobra vest za potrošače je da će poskupljenje struje za 10 do 12 odsto koje se najavljuje još od februara po svemu sudeći sačekati 1. jun, kao i usvajanje novog tarifnog sistema kojim bi se granica za ulazak u zonu najskuplje potrošnje spustila na 1.200 kilovat-sati i poskupela struja u noćnoj tarifi u crvenoj zoni.

Uz ove promene, bilo je najavljeno da će zaživeti i novi sistem zaštite socijalno ugroženih potrošača, kako oni ne bi bilo pogođeni ovim promenama.

Kako sada stvari stoje, od idućeg meseca će krenuti samo primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu, koja predviđa da oko 320.000 socijalno ugroženih domaćinstava ima pravo na između 120 i 250 kilovat-sati besplatno tokom cele godine.

- U međuvremenu će i dalje važiti postojeći socijalni popusti EPS-a od 35 odsto, koje trenutno koristi oko 70.000 domaćinstava. Tu mogućnost, inače, ima oko 160.000 potrošača, ali je koriste samo oni koji redovno plaćaju obaveze - navode u EPS-u.

To znači da će od aprila, kad prestane da važi popust od 15 odsto za potrošnju do 500 kilovat-sati, uvećani računi stići domaćinstvima koja malo troše, ali ne spadaju u kategoriju socijalno ugroženih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje jeftina struja potrošnja struje račun za struju skupa struja struja poskupljenje potrošači EPS Elektroprivreda Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana