Tekst objavljen: 05.11.2012 9:28        


Nemačka marka nije zvanična valuta ove države više od decenije. Poznato je da se ona i danas u centralnoj banci Nemačke slobodno menja za evro, ali je manje poznato da zvanična lista Narodne banke Srbije pored nemačke marke, sadrži još 10 valuta koje se, zvanično, više ne koriste.

Nemačka marka još drži mesto na kursnoj listi NBS

Na zvaničnoj kursnoj listi ukupno je 28 stranih valuta. Od toga 17 valuta služi kao zvanično sredstvo plaćanja, a 11 valuta više ne, pošto pripadaju državama koje su prihvatile evro.

Kada je reč o ukupnom prometu stranim novcem u Srbiji, evro prednjači i kod prodaje i kod otkupa deviza od naših građana, ili od stranaca. Za prvih deset meseci 2012. godine u prometu sa našim državljanima učešće evra iznosi 80 odsto, a u prometu sa stranim čak 96,3 odsto.
- Iako evrozona ima 17 zemalja članica, Narodna banka Srbije na svojoj kursnoj listi kotira samo kurseve dinara prema 11 valuta zemalja članica čije valute je kotirala i pre ulaska tih država u monetarnu uniju - objašnjavaju u NBS.

To su austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, nemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak.

- Razlog za računanje i objavljivanje ovih kurseva je potreba vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama - kažu u NBS.

Nemačku marku i ostale bivše nacionalne valute zemalja članica evrozone moguće je zameniti za evro samo u matičnim centralnim bankama. Kod nas propisi dozvoljavaju da banke i ovlašćeni menjači otkupljuju i strani novac ovih 11 zemalja koje se kotiraju na zvaničnoj kursnoj listi, i to za - dinare. Ali ovakve transakcije davno nisu zabeležene.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro nemačka marka devizni kurs Narodna banka Srbije nbs kursna lista nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana