Tekst objavljen: 30.10.2012 10:27        


Nemačka je odbacila mogućnost otpisa ili "herkata" dela svog vlasništva grčkog duga, ukazavši da bi takav korak predstavljao kršenje njenih budžetskih propisa.

Nemačka: Nema više otpisivanja duga Grcima

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je rekao da takva mera, koje će biti preporučena u izveštaju međunarodnih kreditora Grčke koji se s nestrpljenjem očekuje, "ne dolazi u obzir".

Grčka nastoji da uveri takozvanu "trojku" međunarodnih kreditora da je učinila dovoljan napredak u svojim reformama i bolnim kresanjima državnih troškova, da bi joj bila odblokirana tranša od 31,5 milijardi evra iz pomoći za spasavanje, neophodna za izbegavanje bankota.
- Nemački zakon o budžetu propisuje da kredit može biti odobren samo ako ne postoji verovatnoća da bude pretrpljen gubitak - rekao je Zajbert.

- Ne možemo odmah odobriti novi kredit ili kreditne garancije nekoj strani koja sada ne otplaćuje svoj dug. Takvim korakom bismo vezali sopstvene ruke i to svakako nije u interesu Grčke. Nemačka i druge zemlje stoga smatraju da mera herkata ne dolazi u obzir – dodao je on.

I nemački ministar finansija Volfgang Šojble je odbacio kao nerealnu ideju daljeg herkata za Grčku koja bi značila da poreski obveznici finansiraju njeno spasavanje.

- To je ideja koja ima malo veze s realnošću u članicama evrozone - rekao je Šojble. On je, međutim, predložio da bi Grčka mogla da otkupi deo svog duga od vlasnika obveznica po nižim cenama.

Privatni investitori u grčki dug su ranije ove godine pristali da otpišu najveći deo vrednosti svog vlasništva, u okviru drugog paketa za spasavanje Grčke. Vlasnici grčkih obveznica u takozvanom "zvaničnom sektoru", uključujući vlade ostalih članica evrozone, ostali su, međutim, rezervisani u pogledu takvog otpisa duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka Grčka grčka kriza kriza u Evropi kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana