Tekst objavljen: 10.05.2013 17:30        


Politika oštrih mera štednje uticala je na ogroman priliv migranata iz Italije, Grčke i Španije u Nemačku, kojoj to ide u prilog zbog nedostaka radne snage usled demografskog starenja stanovništva

Nemačka profitira od radne snage iz južne Evrope

Prošle godine u Nemačkoj je broj imigranata dostigao 1,081 milion što je rekord od 1995.

Francuski sajt Mediapar navodi da "iza predstave o nemačkom eldoradu krije se teška iluzija. Sa ili bez diplome, perspektive za novopridošle su ograničene. Šanse za dobijanje boljeg posla nego u Grčkoj su minimalne. Najveći broj mladih grčkih ili španskih emigranta mora da se zadovolji poslovima na određeno vreme za koje je potrebna niža kvalifikacija od one koji oni poseduju".
U poslednje dve godine usled recesije i strogih mera štednji, broj Grka, Italijana i Španaca u potrazi za poslom u Nemačkoj je drastično povećan. Broj španskih imigranata je u proteklih par godina porastao za 44,7 odsto, grčkih za 43,4 a italijanskih za 39,8.

Na prvi pogled, Nemačka u kojoj stopa nezaposlenosti ne prelazi 6,9 odsto, predstavlja evropski "eldorado" za južnoevropske emigrante gde se stopa nezaposlenosti, kao u Španiji i Grčkoj kreće oko 25 odsto.

Nemačka s druge strane ne krije zadovoljstvo zbog priliva nove radne snage za kojom ona ima sve veće potrebe zbog slabog prirodnog priraštaja.

Ali takav trend koji ide na ruku Nemačkoj, s druge strane koči privredni oporak tih zemalja jer iz njih odlazi diplomirana radna snaga, buduća intelektualna elita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka strani radnici jeftini radnici jeftina radna snaga gastarbajteri imigranti migracija migracije migranti ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana