Tekst objavljen: 04.02.2013 16:15        


Da bogati i siromašni ne dele uvijek iste stavove o raspodeli materijalnih dobara, vidljivo je i u krizi Evropske unije. Čak i unutar pojedinih članica poput Nemačke, jaz između bogatih i siromšnih pokrajina je velik.

Nemačka radi - Berlin se gradi

Naime, dve nemačke savezne pokrajine, Bavarska i Hesen, nameravaju da podnesu tužbu pred Ustavnim sudom protiv navodno nepravedne raspodele sredstava unutar nemačke federacije. One su, uz Baden-Virtemberg, tri savezne pokrajine koje uplaćuju u zajednički lonac. Ostalih 13 pokrajina su korisnici ovog fonda.

Bogatim "južnjacima" najviše upada u oči ponašanje Berlina koji, osim što je nemačka metropola, uživa i status savezne pokrajine. Dok je još 2005. Berlin iz zajedničke blagajne primao 2,5 milijardi, u međuvremenu se ta svota popela na 3,5 milijardi evra.

- Neodrživa je situacija u kojoj Berlin jednostavno svoje vrtiće proglasi besplatnima za sve dok to mi ovdje u Hesenu ne možemo ni u snu priuštiti - požalio se hesenski premijer Volker Boufier.

Berlin je apsolutni rekorder u korišćenju zajedničke blagajne. Statistički gledano, svaki stanovnik Berlina godišnje primi 2.054 evra. Istovremeno, građani tri najbogatije pokrajine prosečno godišnje izdvoje oko 500 evra za svoje siromašne sugrađane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka berlin ekonomska kriza kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana