Tekst objavljen: 19.05.2013 12:31        


U godinama u kojima se kriza nije ni naslućivala Srbijom su poput pečuraka nicale - banke. Danas, kada brojimo peto leto borbe sa recesijom, na svakom uglu posao pokreću otkupljivači zlata.

Nemaština: Rasprodajemo nakit da poplaćamo račune

Rate za kredite, lekovi, računi, pa i hrana mnogim građanima su izmamili i poslednje komade porodičnog nakita. U otkupu gram ovog plemenitog metala košta i tri puta manje.

Zlatari gram 14-karatnog zlata prodaju u proseku za 5.000 dinara. Kada se otkupljuje, ista gramaža vredi 1.800 dinara. Oni koji se bave samo otkupom zlata, a ne i njegovom preradom, plaćaju ga i koji dinar više - oko 2.000 dinara.

Po zakonu, zlato mogu da otkupljuju samo proizvođači predmeta od njega. Zvanično, u celoj Srbiji ih ima 880, ali od otkupa ne odustaju pojedini menjači, pa i frizerski saloni.

- Čim su počele da rade zalagaonice znači da standard značajno opada. To potvrđuje da je u zemlji veliki broj nezaposlenih i da je društvo u velikim problemima da opstane - smatra ekonomista Saša Đogović.

Dokaz da je otkup zlatnog nakita unosan posao pokazuje i primer jedne od takvih firmi, čiji je osnivač iz susedne Hrvatske. Prema podacima Agencije za privredne registre, od 2008. godine do danas otvorena su ukupno 34 ogranka ove firme, i to uglavnom u Beogradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad standarda ekonomska kriza porodično srebro zlato trgovac zlatom otkup zlata prodaja zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana