Tekst objavljen: 25.03.2013 9:30        


Istraživanje Bundesbanka o finansijama privatnih domaćinstava dalo je prilično zbunjujuće rezultate. Nemačka domaćinstva, naime, raspolažu značajno manjom imovinom od onih u Španiji ili Italiji.

Nemci su siromašniji od Italijana i Španaca?

Prosečno nemačko domaćinstvo, prema podacima Nemačke narodne banke Bundesbank ima bruto imovinu u vrednosti od 69.000 evra.

Kad se od toga oduzmu dugovi, iznos neto ukupne imovine jednog nemačkog domaćinstva je 51.000 evra. U Italiji je to 163.000 evra, a u Španiji oko 178.300 evra. U Francuskoj je taj iznos 113.000 evra, a u Austriji 76.000 evra.

Bundesbank je ovo istraživanje sproveo na gotovo 36.000 domaćinstava u Nemačkoj u razdoblju između septembra 2010. i jula 2011., dakle na početku krize evra. U ostalim zemljama su slične ankete sprovedene odmah potom.

Kao razloge zašto Nemačka domaćinstva imaju manje imovine od drugih članica evrozone, Bundesbanka navodi da u ovo istraživanje nisu uključeni svi aspekti s kojih se može sagledavati imovina, kao i značajne razlike u imovini između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke.

Treći je razlog, smatra Bundesbank, taj što Nemci u poređenju sa drugim Evropljanima, relativno ređe kupuju nekretnine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
imovina siromaštvo evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana