Tekst objavljen: 13.12.2012 13:41        


Pokušaj Švajcarske i Nemačke da se sporazumeju o oporezivanju tajnih ofšor računa nemačkih državljana u švajcarskim bankama propao je u nemačkom parlamentu. Sporazum je odbačen jer je, prema rečima poslanika, preblag za utajivače poreza.

Nemci žele da otkriju švajcarske bankarske tajne

Prema uslovima ovog sporazuma, koji je trebalo da stupi na snagu od 1. januara, Nemci koji imaju neprijavljenu imovinu u švajcarskim bankama mogu da izbegnu kazne tako što će jednokratno platiti porez od 50 odsto, uz zadržavanje sopstvene anonimnosti.

Ovim sporazumom bi švajcarske banke naplaćivale porez nemačkim klijentima i zatim prebacivali prihode od poreza Berlinu, omogućavajući klijentima da ostanu anonimni.

Međutim, za njegovo stupanje na snagu potrebno je da bude ratifikovan u oba doma nemačkog parlamenta, pa je, dok je usvojen u donjem domu parlamenta, Bundestagu, sporazum u novembru odbačen u gornjem domu Bundesratu.

Vlada je nakon toga pokušala da sačuva sporazum, stavljajući ga pred komisiju za posredovanje, sačinjenu od članova Bundestaga i Bundesrata.

Međutim, komitet je glasao protiv ovog sporazuma, zbog čega je Švajcarska izrazila duboko razočaranje. - Žalimo što Nemačka nije ratifikovala sporazum sa Švajcarskom - rekla je švajcarska predsednica Evelin Vidmer-Šlumpf.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
utaja novca Nemačka švajcarska banke švajcarske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana