Tekst objavljen: 26.04.2013 10:30        


Proteklih godina je u Nemačkoj zabeležen trend osnivanja kompanija specijalizovanih za prikupljanje podataka o građanima i ocenu njihove kreditne sposobnosti čija poslovna praksa otvara brojna pitanja.

Nemcima iz "loših" komšiluka banke ne daju kredite

Tako Šufa prikuplja podatke svih banaka o kreditnim karticama, hipotekama i zajmovima i objedinjuje ih s plaćenim računima za komunalne usluge i parking, plaćenim kaznama za prebrzu vožnju i pokrenutim postupcima ličnog bankrota.

Tako nemački stanodavci sada prilikom iznajmljivanja stana traže od kandidata 'Šufinu ocenu'.

Ta kompanija raspolaže podacima o 65 miliona građana Nemačke, ali postoje i desetine manjih koje manje naplaćuju procenu kreditne sposobnosti pa su atraktivnije za internet trgovce i manje banke.

Služe se, između ostalog, i metodom "geoscoringa" - ako ne raspolažu podacima o određenoj osobi, procenjuju njegovu kreditnu sposobnost prema tome gdje živi.

Ako je reč o 'dobrom' susedstvu gde ljudi plaćaju račune na vreme, ocena je pozitivna. Ako je susedstvo 'loše' odnosno ako građani nisu uredni u plaćanju računa, isto se pretpostavlja i za osobu čija se kreditna sposobnost ocenjuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka banke kreditna zaduženost kreditna sposobnost krediti Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana