Tekst objavljen: 17.10.2012 15:46        


Predstavnici Gradskog sindikata metalaca i pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin, dogovorili da Neobus ide u stečaj a zaposleni na biro. Stečaj će pokrenuti Razvojna banka Vojvodine, kojoj nekadašnji novosadski gigant duguje 6,2 miliona evra, i biće urađen po ubrzanom postupku.

Neobus ode u stečaj, a radnici na ulicu

Kako kaže predsednik Gradskog sindikata metalaca Novak Vasić, vlasnik firme, Saudijac Mohamed Al Magrabi nije više zainteresovan za poslovanje u Srbiji.

Kako saznaje Radio 021, za kupovinu Neobusa zainteresovano je nekoliko firmi, od kojih je najviše zagrizla jedna ruska kompanija. Međutim, Magrabi je za prodaju Neobusa odredio cenu od 12 miliona evra. S obzirom na dugovanja firme bankama, dobavljačima i zaposlenima, to je cifra koja je previsoka za zainteresovane kupce, te je Vlada Vojvodine odlučila da preko RBV oduzme imovinu Magrabiju i "utopi" je Rusima za mnogo manji iznos.
- Vlasnik iz Saudijske Arabije se više ne pojavljuje u Srbiji, a manjinski vlasnik i zastupnik firme Zoran Kijac ne želi da pregovara s radnicima. Zbog svega toga, morali smo da se dogovorimo sa Razvojnom bankom, koja je najveći poverilac Neobusa, o pokretanju stečaja, kako bi oduzeli imovinu Magrabiju i restrukturirali je tako da ona može i dalje da proizvodi autobuse - kaže Vasić.

Predsednik Gradskog sindikata metalaca Novak Vasić potvrdio je da za Neobus nije bilo drugog rešenja nego da 200 zaposlenih završi na ulici kako bi se firma reorganizovala.

- Lakše je firmu prodati kroz stečaj, jer je ovakvu niko neće po toj ceni koju vlasnici traže - navodi Vasić.

Mohamed Al Magrabi, vlasnik autoprevozničkog preduzeća za hadži prevoz, Neobus je kupio na neobičan način. On je, naime, 2004. godine došao u Srbiju da naruči Neobusove autobuse za svoju kompaniju. Čuo je da se na aukciji Agencije za privatizaciju prodaje novosadski gigant, i, umesto da naruči autobuse, kupio je - fabriku.

Ne tako davno, taj posao su vojvođanski premijer Bojan Pajtić i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenili kao "najbolju privatizaciju u Srbiji".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Neobus fabrika autobusa novi sad Agencija za privatizaciju privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana