Tekst objavljen: 29.11.2012 12:15        


Učešće prosečne penzije u prosečnoj neto oktobarskoj zaradi, od oko 41.558 dinara, iznosi 60 odsto, što znači da je nešto veće nego prethodnog meseca, kada su u zaradama činile oko 58 procenata, kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

"Neshvatljivo kako penzioneri ovde preživljavaju"

Do ovog neznatnog povećanja došlo je zbog poslednjeg usklađivanja penzija od 1. oktobra za oko dva procenta za koliko je 1,6 miliona penzionera u Srbiji dobilo više penzije.

– Prosto je neshvatljivo kako da živi penzioner s prosečnom penzijom od 24.500 dinara, ako potrošačka korpa košta 60.000 dinara. Ili još gore, kako da prežive penzioneri s najnižim penzijama od 12.645 dinara, odnosno 9.941 dinar. Pri tom se zna da u Srbiji dve trećine penzionera, ili oko 1,1 milion njih živi od primanja koja ne prelaze 24.500 dinara - pita Nenadić.
Nenadić dodaje da to nije nikakvo ohrabrenje, jer da su penzije usklađivane prema Zakonu o PIO, bile bi mnogo veće.

– Zbog odluke da se penzije od 1. oktobra uvećaju za samo dva odsto, one će na kraju 2012. godine biti obezvređene za sedam od osam indeksnih poena - objašnjava on.

Penzije su, dodaje, u aprilu povećane za 3,46, u oktobru za dva odsto, dakle ukupno 5,46 za celu 2012. godinu, a inflacija će do kraj godine biti 14 procenata.

Penzije je od 1. oktobra ove godine trebalo povećati za rast potrošačkih cena iz prethodnih pola godine, odnosno za period od 1. april do 30. septembar i to za oko 7,1 odsto, što nije učinjeno. Samo po tom osnovu iz budžeta će se za isplatu penzija izdvojiti manje za oko sedam milijardi dinara, kaže on.Standard penzionera biće još više ugrožen 2013. godini. Najpre zbog činjenice da će preneta osnovica za obračun penzija u 2013. godinu biti manja, jer penzije nisu pratile rast potrošačkih cena, ali i usled toga što će se od 1. aprila naredne godine povećati svega za dva procenta, bez obzira na dalji rast cena. To je isto kao da su zamrznute, kaže Nenadić.

Koliko su penzije već sada obezvređene potvrđuje i poslednji podatak da su cene u oktobru veće za 2,8, odsto, a penzije za šest meseci povećane za dva procenta, dodaje Nenadić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioneri penzije male penzije pad standarda životni standard troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana