Tekst objavljen: 02.10.2013 17:01        


Nakon neuspele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, njujorška operska kuća Njujork siti opera (New York City Opera) otkazala je tekuću sezonu i podnela zahtev za stečaj, preneo je britanski BBC.

Ni kulturi ne sijaju ruže: Njujorška opera u stečaju

Usled finansijskih teškoća sa kojima se u poslednje vreme suočavala ova opera, kao i neuspešnog pokušaja prikupljanja sedam miliona dolara potrebnih za nastavak poslovanja, Upravni odbor te kuće doneo je odluku o zatvaranju, nakon 70 godine rada ove muzičke institucije.

Ukoliko ova kuća, sa 70 godina dugom tradicijom, zaista ode u stečaj, njena poslednja predstava mogla bi da bude opera "Ana Nikol" (Anna Nicole) engleskog kompozitora Mark-Antoni Tarnida (Mark-Anthony Turnage), utemeljna na životu pokojne Plejbojove "zečice" Ane Nikol Smit, u subotu 28. septembra na sceni Bruklinske akademije (Brooklyn Academy), preneo je internet portal PoslovniPlus.
Uprava je saopštila da "nije postignut cilj" i da su pokrenuti nužni finanijski i operativni koraci koji su usmereni na zatvaranje te institucije.

Njujork siti opera (NYCO), koju je gradonačelnik Fjorelo la Gvardija (Fiorello La Guardia) nazivao operom za narod, osnovana je 1943. godine sa primarnim ciljem da operu učini dostupnom što široj publici po razumnim cenama.

Misija ove institucije je takodje bila i da razvija inovativan repertoar kao i da bude dom za američke umetnike i kompozitore, jer je gotovo trećina repertoara tradicionalno bila posvećena američkoj operi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana