Tekst objavljen: 07.11.2012 17:32        


Nigerija, Kenija i Zambija, tri najdinamičnije afričke privrede, danas su po prvi put dobile ocene kreditnog rejtinga, koje im je dodelila međunarodna bonitetna agencija Mudis i koje su više od rejtinga Grčke.

Nigeriji, Keniji i Zambiji rejting bolji od Grčke

Uz očekivanje da će se vlade datih afričkih zemalja sve više okretati tržištima da bi finansirale javne programe, Mudis je Nigeriji dao najvišu ocenu među tri zemlje, Ba3, odnosno jedan stepen ispod investicionog nivoa.

Kreditni rejting ukazuje na verovatnoću bankrota neke zemlje i veoma utiče na njene troškove zaduživanja.

Keniji i Zambiji je dodeljen visoko spekulativni status B1, koji je, međutim, ipak viši od ocena koje imaju neke prezadužene evropske zemlje kao što su Kipar (sa statusom B3) i Grčka (status C). Rejting Nigerije jednak je kreditnom statusu Portugalije.

- Mudis veruje da će privredni rast afričkog kontinenta velikim delom biti podstaknut povećanom upotrebom finansija sa međunarodnih tržišta kapitala - izjavio je Žak Els iz filijale Mudisa u Južnoafričkoj republici.

Podstaknute snažnom domaćom tražnjom, inostranim investicijama i rudnim bogatstvom, afričke ekonomije su trenutno među najbrže rastućim u svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nigerija kenija zambija Afrika Grčka kreditni rejting rejting

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana