Tekst objavljen: 02.11.2012 13:46        


Kada uđu u EU, balkanske zemlje moraće da zaborave ili odustanu od mnogih tradicija, pa i od „pečenja“ rakije, piše Glas Rusije, i navodi da su izgleda to najbolje već iskusili u Hrvatskoj.

Nikolić bi u EU platio kaznu za svoju rakiju

Kada bi kojim slučajem Srbija u ovom trenutku bila punopravna članica EU ili makar kada bi se nalazila pred učlanjenjem u taj savez, onda bi po novim evropskim zakonima predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio žestoko kažnjen za spravljanje svoje rakije!

Prema pisanju hrvatske štampe, u to se uverila i baka koja je na jednoj slavonskoj pijaci „uhvaćena“ sa sedam litara domaće šljivovice, koju nije uspjela da sakrije, pa će zato biti kažnjena kao švercer, a preti joj i novčana kazna od oko 1.500 evra!
U Uniji bi mu sledila ogromna novčana kazna, koju najverovatnije ne bi mogao da plati ni sa svojom trenutnom platom.

Hrvatska je, recimo, prilagodila svoje zakone Uniji uoči stupanja u njeno članstvo. Čak i obična seoska domaćinstva koja prave domaću rakiju za sopstvene potrebe ubuduće moraju da se registruju i da plaćaju paušale i poreze. Paušal za kotao do 100 litara iznosi 15 evra.

Pritom, za sopstvene potrebe može se najviše „ispeći“ 50 litara rakije, a za svaki litar preko toga mora da se plati specijalni porez – akciza, kao i porez na dodatnu vrednost. Oni koji prekrše ovaj novi evropski zakon biće kažnjeni sa najmanje 300 evra, pa sve do nevjerovatnih 135.000 hiljada evra.

Iz hrvatskog Udruženja proizvođača rakije upozoravaju sva mala domaćinstva da poštuju nove propise, jer, u suprotnom, ni sledećih 300 godina neće moći da otplate ogromnu kaznu koja im sledi!

Zbog straha od kazni, kako kažu, u Hrvatskoj rakija se više ne „peče“ nasred dvorišta, nego krišom, po šupama i podrumima. Takođe, više nema ni tabli pored puta na kojima piše „Prodajem rakiju“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rakija propisi EU pečenje rakije EU evropska unija tomislav nikolić Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana