Tekst objavljen: 29.10.2012 17:50        


Grad Niš će nakon restrukturiranja Jata zatražiti da jedan avion srpske aviokompanije bude stalno stacioniran na niškom aerodromu odakle bi leteo ka evropskim gradovima.

Niš će tražiti jedan avion Jata (Wo st 01/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da je to jedna od mogućih varijanti razvoja Aerodroma "Konstantin Veliki" o kojoj razmišljaju u niškoj gradskoj upravi, a da je druga najam aviona za formiranje niške aviokompanije.

Istražuje se ugovor Niša sa Vind džetom

Perišić kaže da je ugovor tog grada sa italijanskim avioprevoznikom Vind džet pod istragom. Italijaska niskotarifna aviokompanija Vind džet koja je prevozila putnike između Niša i Forlija u Italiji, bankrotirala je, a Gradu Nišu je ostala dužna oko 49.000 evra.
Perišić je dodao da će o novoj aviokompaniji "debelo razmisliti" i ocenio da bi nova kompanija sa 120 do 150 sati mesečno leta za dva do tri meseca poslovala pozitivno.

On je rekao da je Grad Niš potpisao novi ugovor o subvencijama sa crnogorskim avio prevoznikom Montenegroervejzom, koji je, kako je istakao, znatno povoljniji za grad od prethodnog.

- Nemamo pravo da pretvorimo Niš u palanku. Grad mora da ima aerodrom koji funkcioniše - rekao je Perišić.

Direktor aerodroma u Nišu Dragan Bugarinović je rekao da je ugovor sa Montenegroervejzom povoljniji i da će se na subvencijama uštedeti oko 30 odsto.

- Ovim ugovorom u obračun za subvencije se uključuju i putnici koji iz Niša lete do Podgorice, a ne samo oni koji nastavljaju ka evropskim destinacijama - rekao je Bugarinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aerodrom niš Jat jat airways avioni aviokompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana