Tekst objavljen: 22.04.2013 16:20        


Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je postala vlasnik 50 odsto udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište", vrednog 160 miliona evra.

NIS nije samo nafta: Kupili 50 odsto vetroparka

Kako se navodi u saopštenju, preostalih 50 odsto udela u projektu ostalo je u vlasništvu kompanije Energovind sa kojom je NIS u decembru 2012. godine potpisao Sporazum o izgradnji vetroparka "Plandište".

U vetroparku "Plandište" predviđena je izgradnju 34 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 102 megavata na teritoriji istoimene opštine u Srbiji.

Očekuje se da će izgradnja vetrogeneratora početi u junu ove godine, a u prvom kvartalu 2014. godine će početi pripreme za puštanje u rad.

Struju u proizvedenu u vetroparku preuzimaće Elektropriverda Srbije, a gradnja vetroparka "Plandište" realizuje se u skladu sa strategijom dugoročnog razvoja NIS, koja predviđa širenje poslovanja komapnije i transformaciju u regionalni energetski holding.

Nameru da učestvuje u izgradnji vetroparka "Plandište" iskazala je francuska kompanija Akuo enerdži, koja je sa Energovindom potpisala memorandum o saradnji.

Ranije je rečeno da bi Akuo enerdži trebalo da preuzme 15 odsto udela u projektu, tako da NIS zadrži 50 odsto, a Energovind smanji vlasništvo na 35 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije energetika vetroelektrane obnovljivi izvori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana