Tekst objavljen: 03.04.2013 9:09        


Pred zgradom Naftne industrije Srbije u Novom Sadu u utorak je, u organizaciji Nezavisnog sindikata Naftagas, održan protest povodom donošenja odluke o proglašenju tehnološkog viška.

NIS: Radnici hoće posao, a ne velike otpremnine

Po rečima predsednika tog sindikata Save Blagojevića, već nekoliko meseci se preduzimaju koraci za zaštitu prava zaposlenih u NIS-u, pre svega onih koji strahuju da bi mogli biti proglašeni za tehnološki višak.

Kompanija NIS je usvojila predlog odluke o raspodeli dobiti za 2012. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti. Predlog predviđa isplatu dividende u visini od 25 odsto dobiti ostvarene u 2012. godini, što je za 10 procenata više od minimuma koji je predviđen Ugovorom o kupoprodaji akcija NIS-a i politikom dividendi kompanije.
Za sada se epilog ne zna jer su okupljeni radnici tražili da ih primi generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, a u slučaju da do toga ne dođe, protesti će se nastaviti.

– U NIS-u je formirana služba u koju se zaposleni premeštaju bez ikakvih kriterijuma i objektivnih razloga da bi bili proglašeni za tehnološki višak – kaže Blagojević.

– Pre desetak dana doneta je odluka o pokretanju postupka utvrđivanja viška zaposlenih zbog organizacionih promena u kompaniji, a potom je donet i predlog programa rešavanja viška zaposlenih, kojih je više od 300. Taj program mora, između ostalih, da usvoji i Nacionalna služba za zapošljavanje, a imamo saznanja da oni to nisu učinili - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja otpremnine otkazi radnici zaštita zaposlenih prava zaposlenih zaposleni naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana