Tekst objavljen: 30.05.2013 15:50        


Preduzeće "Jadran-Naftagas“, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije NeftegazInKor danas svečano otvaraju prvu istražnu bušotinu u Republici Srpskoj, kod Obudovca u opštini Šamac.

NIS u potrazi za naftom stigao u Republiku Srpsku

Ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske  Željko Kovačević rekao je da su na osnovu dosadašnjih ispitivanja locirane dva potencijalna ležišta nafte i gasa - u regionu Posavine i Semberije.

U toku 2012. u istraživanje nalazista je uloženo oko 11,6 miliona konvertibilnih maraka, dok u ovoj godini RS očekuje investiranje dodatnih oko 26 miliona maraka (oko 13,3 miliona evra), objasnio je ministar Kovačević.

Prema rezultatima do sada sprovedenih naftno-geoloških istraživanja, procene su da u RS ima približno oko 50 miliona tona sirove nafte.

Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa zvanično je započeo u RS još septembra 2011. godine kada je potpisan koncesioni ugovor sa ruskim partnerima na period od 28 godina.

Tim ugovorom je predviđena investicija oko 345 miliona maraka (176,4 miliona evra) i otvaranje oko 500 novih radnih mesta u procesu eksploatacije nafte i gasa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bušotine eksploatacija nafte nafta i gas naftna industrija srbije republika srpska nafta investicije gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana