Tekst objavljen: 25.09.2012 11:43        


Prema poslednjoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija imaju najniži životni standard, dok je lider regiona Slovenija.

Nismo najgori. Albanija, BiH i Makedonija iza nas

Prema podacima MMF-a iz aprila ove godine Hrvatska ima 14.457 dolara, a Slovenija 24.533 dolara bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika pa zauzimaju 32, odnosno 45 mesto na listi MMF-a.

Crna Gora je na 69. mestu, sa 7.317 dolara, a Srbija na 75. sa 6.081 dolarom bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Imajući u vidu da visina bruto društvenog proizvoda daje realnu sliku životnog standarda i ekonomskog rasta u zemlji, sudeći prema istraživanju MMF-a, može se zaključiti da je životni standard od zemalja u okruženju najviši u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniži u Albaniji, BiH i Makedoniji, javila je Anadolija.
Najviši BDP u svetu ima Luksemburg i to 113.533 USD po stanovniku, a slede Katar, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija, Danska, Švedska, Kanada i Holandija.

Od zemalja u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, najveći BDP po stanovniku imaju Slovačka na 41. mestu, Mađarska na 47, Turska na 59, Rumunija na 65. i Bugarska na 70. mestu MMF-ove liste.

Posmatrano prema regijama i kontinentima, među 20 najbolje plasiranih zemalja sveta, 12 su evropske, što ovu regiju čini područjem sa ubjedljivo najvećim stepenom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku.

Najbolje pozicionirane države na nivou Evrope su Norveška, Švajcarka i Danska, što znači da je u ovim državama najveći životni standard u odnosu na ostatak Evrope, dok su najlošije pozicionirane Moldavija, Armenija i Gruzija, gde je standard života najniži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
standard region pad standarda BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana