Tekst objavljen: 21.05.2013 17:10        


Šest zemalja Persijskog zaliva trebalo da realizuju plan za uvođenje jedinstvene valute, sličnu tvorevini 17 evropskih zemalja koje za valutu koriste evro, kaže bivši glavni ekonomista Međunarodnog finansijskog centra iz Dubaija Naser Saidi.

Nova valuta: Bogati Arapi uvode "persijski evro"

Saidi je rekao da je Savet za zalivsku saradnju (GCC), čije članice su Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, mnogo stabilniji od evro zone, duboko uronule u krizu.

"Zemlje GCC nemaju velikih makroekonomskih razlika poput evropskih zemalja", rekao je Saidi, bivši ministar ekonomije Libana, koji trenutno radi kao nezavisni ekonomista.

Plan za uvodjenje zajedničke valute u zemlje GCC razmatra se već 10 godina, ali je već nekoliko puta odložen. GCC, čije zemlje poseduju oko 60 odsto svetskih rezervi nafte, trenutno nije odredio rok za realizaciju tog plana.

Saidi je dodao da činjenica da zemlje GCC imaju nisku stopu dugova, male budžetske deficite, veliku količinu deviznih rezervi i ogromne prirodne resurse takodje potvrdjuje da bi uvodjenje zajedničke valute imalo smisla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
persijski zaliv arapi arapske države valuta valute evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana