Tekst objavljen: 16.10.2012 8:10        


Samo na plate i doprinose zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) država će ove godine izdvojiti više od dve milijarde dinara. Na osnovu ukupnih rashoda ova institucija će tokom 2012. usisati čak oko 30 milijardi dinara budžetskog novca.

NSZ deli dve milijarde dinara za plate

Uprkos celoj mašineriji NSZ-a, koja broji 175 filijala i ispostava, posao još uvek traži 751.579 građana Srbije.

Za javne nabavke 980 miliona!

Inače, samo za javne nabavke, NSZ je prošle godine izdvojio 981 milion dinara. Taj novac otišao je na usluge održavanja fotokopir aparata, izgradnju i održavanje objekata NSZ-a, tekuće održavanje zgrada, nabavku motornih vozila, nabavku klima-uređaja, nabavku licencnog softvera, obuku za menadžerske veštine za zaposlene u NSZ-u, nabavku mobilnih telefona, pranje vozila, podnih obloga, nabavku zidnih apoteka... Pored ovih, sprovedeni su i brojni pregovarački postupci bez objavljivanja javnog poziva. Tako je, primera radi, po skraćenom postupku „Kući hrane Lazarević“ dato 348.000.000 dinara.
Iako je Srbija, prema izjavama ekonomskih stručnjaka, ali i Vlade Srbije, na korak od bankrota, NSZ se uzgaja kao nacionalni brend! Prema finansijskom planu za 2012. godinu, predviđeni rashodi ove službe iznose skoro 30 milijardi dinara.

Pored dve milijarde dinara za plate zaposlenih, finansijski plan podrazumeva i budžet od 16 miliona dinara za nagrade zaposlenima, kao i 143 miliona za kancelarijski materijal i materijal za održavanje higijene.

Za troškove putovanja zaposleni u NZS-u imaju na raspolaganju 41 milion, dok je za tekuće popravke i održavanje oko 180 građevinskih objekata planirano 330 miliona dinara.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je NZS još jedan primer neefikasne institucije jer se mnogo novca troši na sporedne poslove, dok se, u najboljem slučaju, tek deseti sugrađanin zaposli preko te institucije.

- Država je za NSZ svake godine povećavala budžet, ali se to do sada nije pokazalo efikasnim. Postavlja se pitanje da li bi bilo bolje da se taj novac opredeli za razvoj privrede i pospešivanje izvoza, a ne jednostavno potroši i proguta na ovaj način - zaključuje Rajić.

Inače, prema podacima NSZ-a, uz njihovu asistenciju posao je prošle godine našlo više od 50.000 osoba, dok je ta institucija, kako su nam rekli, kroz aktivne mere ove godine pomogla da se zaposli više od 25.000 ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni sektor zaposleni plate NSZ nacionalna služba za zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana