Tekst objavljen: 14.12.2012 10:26        


Budžetski deficit administracije Sjedinjenih Američkih Država porastao je u novembru u odnosu na prethodni mesec, pa je najveća nacionalna privreda sveta na putu da zabeleže peti uzastopni godišnji deficit iznad bilion dolara. U SAD je godišnji suficit zabeležen pre više od decenije, 2001.

Obama "leči" deficit većim porezom za najbogatije

Predsednik Barak Obama i Kongres SAD su pod pritiskom da ograniče deficit u okviru plana za sprečavanje rasta poreza i budžetske štednje koji treba da stupe na snagu 1. januara 2013.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji kontrolišu Obamini politički protivnici, republikanci, Džon Boner iz Ohaja, nije oduševljen idejom o podizanju poreza. On predlaže 800 milijardi dolara novih prihoda, uz velike rezove u troškovima vredne 1,2 biliona dolara.
Ukupni prihodi od poreza porasli su za 10 procenata u prva dva meseca budžetske godine, koja se završava 30. septembra. Problem je što su troškovi rasli brže, za 16 procenata.

Obamina administracija je zabeležila čak četiri uzastopna deficita od preko bilion dolara. Njegovo obećanje iz februara 2009, kada je deficit dostigao rekordnih 1,41 bilion, da će da ga prepolovi do kraja prvog mandata nije ispunjeno.

Zemlja je te godine bila zahvaćena najgorom recesijom od vremena Velike depresije i vlada je trošila ogromne sume na stimulativne programe. Ekonomisti sada strahuju da bi povećanje poreza za 671 milijardu dolara, uz rezove u troškovima, moglo da gurne zemlju u recesiju.

U Americi su, stoga, žestoko ukrštena koplja oko fiskalne politike. Obama se zalaže za prihod od 1,4 biliona dolara tokom narednih 10 godina koji bi se delimično ostvario podizanjem poreza za oko dva odsto najbogatijim građanima, uz istovremeno smanjenje troškova za 400 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obama budžetski deficit ekonomska kriza Amerika sjedinjene američke države SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana