Tekst objavljen: 05.12.2012 15:10        


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović kaže da se ukida "muzički dinar" za zanatlije, dok će ugostiteljski objekti plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.

Obradović: Ukida se "muzički dinar" za zanatlije

U obrazloženju zakona piše da se pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode.

- Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja - rekao je Obradović i objasnio da se ne može na isti način tretirati objekat u Lebanu i u Beogradu.

Osnovno merilo za određivanje naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma jeste da se visina naknade vezuje za minimalnu zaradu u Srbiji, a njen iznos zavisiće i od površine komercijalnih poslovnih prostorija korisnika.

U predloženom zakonu piše i da je naknada na mesečnom nivou niža kad javno saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma nije nužno za obavljanje delatnosti korisnika, već je samo korisno ili prijatno.

Pri određivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostorija isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
muzički dinar zanatlije ugostitelji Vlada Srbije takse troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana