Tekst objavljen: 25.12.2012 15:50        


Starosna granica za odlazak u penziju od 1. januara biće pomerena za četiri meseca - na 53 godine i četiri meseca za žene i 54 godine i dva meseca za muškarce.

Od 1. januara radićemo još duže do penzije

Osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju se ne menja, a to je za muškarca 65 godina života i 15 godina staža, a za ženu 60 godina života i 15 godina staža.

Policijski službenici koji rade na složenim operativnim poslovima, zaposleni u BIA, VOA, VBA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u 2013. godini će moći da se penzionišu sa 53,6 godina života i 21 godinom staža, uz uslov da su na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom proveli 11 godina.
Obračun se ne menja, pa će onaj ko ode u penziju 2013. godine imati ista prava i visinu penzije, kao i onaj ko je zahtev podneo do kraja ove godine.

U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u 2013. godini će se ova starosna granica podići za četiri meseca.

Od naredne godine žene će u penziju moći najranije sa 53 godine i četiri meseca života i sa 35 godina i četiri meseca staža.

Biće promenjeni i uslovi za porodičnu penziju tako što se starosna granica uvećava za šest meseci - udovica će morati da ima najmanje 51, a udovac 56 godina.

Propisi se menjaju i za radnika sa beneficiranim radnim stažom, tako da će osiguranici kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, moći da podnesu zahtev sa navršene 54 godine.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odlazak u penziju radnici zaposleni penzioneri penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana