Tekst objavljen: 09.04.2013 14:10        


Naftna industrija Srbije najavila je isplatu 12,36 milijardi dinara dividendi iz lanjske dobiti, a kako je država vlasnik blizu 30 odsto akcijskog kapitala kompanije, veliki deo tog kolača pripašće upravo njoj. Kada se tome doda i porez na dividendu od 15 odsto koji će NIS platiti, dobija se cifra od 4,6 milijarde dinara prihoda za javnu kasu Srbije.

Od profita NIS-a 4,6 mlrd. dinara ide u budžet

To svakako nije brojka koja će rešiti sve probleme koje ima ovogodišnji srpski budžet, ali će ipak barem donekle olakšati posao ministru finansija. Deficit državne kase za ovu godinu projektovan je, podsetimo, na 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 132 milijarde dinara.

Već u prva dva meseca minus države popeo se na gotovo 23 milijarde dinara – iako u Ministarstvu finansija tvrde da su takva kretanja u skladu s planom, Međunarodni monetarni fond i stručnjaci iz Fiskalnog saveta naveli su da postoji razlog za strah da će deficit budžeta ipak biti osetno veći.

 Prihod od dividendi u iznosu od 4,6 milijardi rupe u budžetu sigurno neće zapušiti, ali neće ni loše doći: poređenja radi, reč je o cifri 12 puta većoj od svih ovogodišnjih budžetskih subvencija za kulturu i deset puta manjoj od subvencija namenjenih agraru.

Naravno, mnogo veće koristi od NIS-a državna kasa imaće od poreskih prihoda koji se naplate toj kompaniji. Prošle godine je NIS-a uplatio oko 93 milijarde dinara budžetskih prihoda.

Ipak, definitivno najveću korist budžet Srbije i građani kao poreski obveznici od NIS-a imaju u činjenici da je ta kompanija privatizovana i da više nije gubitaš čiji se minusi zbog lošeg poslovanja pokrivaju iz javne kase.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez profit budžet dividenda Akcije NIS budžetski prihodi budžet Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana