Tekst objavljen: 16.04.2013 17:00        


Kipru i dalje preti bankrot i izlazak iz zone evra, bez obzira na dogovor sa Evrogrupom o davanju pomoći od 10 milijardi u zamenu za restrukturalizaciju dve vodeće banke i antikrizne mere, saopštila je međunarodna agencija za kreditni rejting Mudiz.

Odobrena pomoć ne znači da je Kipar van opasnosti

Dok vlada Kipra razrađuje plan za stimulisanje privrednog rasta, Mudiz je zaključio da još uvek postoji mogućnost da Kipar ne ispuni svoje dužničke obaveze. Prema agenciji potencijalni izlazak te ostrvske zemlje iz zone evra biće predmet rasprava još mnogo narednih godina.

Mudiz ocenjuje da uprkos usvajanju plana za spasavanje Kipra, vrednog ukupno 10 milijardi evra i olakšanja koje ga je pratilo, zemlja nastavlja da se suočava sa velikim finansijskim izazovima.

Agencija dodaje da bi nivo zaduženosti Kipra bio održiv, potrebna mu je dodatna finansijska pomoć ili restrukturalizacija postojećeg duga, i da shodno tome ostaje rizik od neispunjenja dužničkih obaveza i mogućnost izlaska iz zone evra, o čemu će i dalje aktivno raspravljati.

Krajem marta agencija je snizila kreditni rejting Kipra na nivo "Caa2", navodeći mogućnost izlazka zemlje iz evrozone. Kreditni rejting Mudiza odražava rizike za preduzeća na teritoriji zemlje i investitore koji sa njima sarađuju.

Suvereni rejtnig Kipra "Caa3" sa "negativnom" prognozom ostavljen je bez izmena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Kipar kriza kreditni rejting bankrot bankrot države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana