Tekst objavljen: 21.03.2013 12:50        


U Srbiji iz godine u godinu sve više opada broj građana koji pristaju da budu žiranti i dođu u situaciju da umesto svojih rođaka i prijatelja otplaćuju kredite. U ovoj godini sudovi će morati da prelome da li će kredite plaćati žiranti ukoliko pravi dužnik to ne može da plati.

Opekli se: Više niko neće da bude žirant

Prema bankarskim podacima u Srbiji je 83.396 aktivnih zajmova za koje garantuje 99.361 žirant. U BiH recimo, 200.000 ljudi danas plaća kredite umesto onih kojima su garanti, A Crnoj Gori između 30 i 50 hiljada.

Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže da kada su banke tek dolazila na naše tržište bilo im je bitno da imaju što više sredstava obezbeđenja, pa su tražile žirante čak i za stambene kredite. Međutim, banke danas ovu vrstu obezbeđenja izbegavaju.

U Komercijalnoj banci je broj žiranata po kreditima građana prešao 5.000 ali treba imati u vidu da je određeni broj kredita obezbeđen sa više žiranata.

U Banci Inteza kažu da oni više ne praktikuju ovu vrstu obezbeđenja, a kao sredstva koriste menice, a u slučajevima stambenih kredita - hipoteku.

Priče onih koji su postali žiranti i otplaćuju tuđe kredite uglavnom su slične. Prema tome ispadne da pola plate daju za dugove svoje rodbine ili prijatelja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žirant kredit krediti banke banka zaduživanje garant

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana