Tekst objavljen: 25.04.2013 8:30        


U Srbiji ne postoji jedinstveni cenovnik zanatskih usluga, pa građani koji nemaju majstora „od poverenja“ ne znaju koliko popravka zaista košta. Zato se dešava da zamena ventila ispod sudopere košta 2.000, ali i tri puta više. Ova popravka, međutim, kod pojedinih majstora u Beogradu, iz džepa mušterije isterala je čak i 16.000 dinara.

Oprez sa majstorima: Glavobolja od cena popravki

Pre krize, šusteri, serviseri i drugi majstori dugo su čekali mušterije. Zbog kvarova televizori i veš-mašine završavali su na deponijama, jer se mnogima više isplatilo da kupe novi uređaj nego da popravljaju stari. Sada je situacija znatno drugačija - besparica nas je naterala da opet krpimo cipele i prepravljamo garderobu.

SIVA ZONA

Većina majstora radi u sivoj zoni. Prema statistici, 2007. godine na jednog registrovanog zanatliju dolazila su dva koja rade na crno. Od 2009. kriza je smanjila obim njihovih usluga u legalnim tokovima. U zemljama Evropske unije 35 odsto ovih usluga je u sivoj zoni, dok je u Srbiji to više od 50 odsto.
Cene vodoinstalaterskih usluga kreću se od 15 evra, koliko košta zamena slavine, do čak 140 evra, koliko naplaćuju zamenu ležajeva na skupljim mašinama za veš. Dolazak majstora se naplaćuje minimum 500 dinara, a ide do 1.000 dinara.

Majstori tvrde da njihove cene ne zavise samo od popravke, već i od brzine i kvaliteta izvođenja radova. Tako je montaža klima-uređaja od 35 do 85 evra, a servis je od 20 do 40 evra.

Zamena gume na frižideru se naplaćuje od 20 do 65 evra, a instaliranje grejača na bojleru od 20 do 40 evra. Kada pregori grejač u rerni, usluga majstora koštaće od 25 do 45 evra. Zamena ležajeva i semeringa košta od 35 do čak 110 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popravke zaštita potrošača prava potrošača potrošači majstori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana