Tekst objavljen: 26.11.2012 16:52        


Na tržištu Hrvatske, Srbije i BiH isporučene su jabuke "zlatni delišes" iz Italije, koje su dugo stajale u hladnjačama i lošeg su kvaliteta, tvrde u Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

Otrovne jabuke iz Italije preplavile Srbiju?

Za prvih osam meseci u Srbiju su ušle 3.144 tone italijanskih jabuka, ali niko nije znao da kaže koliko je u toj količini bilo "zlatnog delišesa".

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kaže da Italija zauzima drugo mesto, odmah iza Makedonije, iz koje se uvozi najviše ovog voća. - Ako su uvoznici videli da je ona lošeg kvaliteta, verovatno je otišla u preradu za sok, koncentrat… Ako se i pojavila na našem tržištu, potrošači imaju oči, pa se nadam da je nisu kupili - smatra Stanković.
Hrvati upozoravaju da su sporne jabuke nekvalitetne, iako izgledaju dobro.

Potrošači se žale da su maltene bez ukusa, brzo po njima izbijaju smeđe mrlje, a kora se potpuno smežura posle samo nekoliko dana. Tamošnji voćari tvrde da su duže od godinu dana stajale u hladnjačama.

- Nisu znali šta će s njima, pa su zaključili da je najbolje da ih se reše izvozom u siromašne zemlje, poput Hrvatske, Srbije ili BiH - kaže Frane Ivković, portparol Hrvatske voćarske zajednice.

On tvrdi da se, dok se u Hrvatskoj nije zahuktala domaća berba, italijanski "zlatni delišes" prodavao za 1,59 evra po kilogramu, dok je u inostranstvu nabavljan za najviše 0,17 evra.

- Pošto se pročulo da su jabuke stare i da su im kvalitet i nutritivne vrednosti sumnjivi, cena je snižena, ali nisu povučene iz prodaje - navodi Ivković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jabuke voće kvalitet hrane hrana uvoz hrane zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana