Tekst objavljen: 08.10.2012 7:26        


Najveća javna preduzeća su na kraju 2011. godine raspolagala tri puta vrednijim kapitalom, nego ona u privatnom sektoru, ali su uprkos tome napravila skoro pet puta veće gubitke. Do ovih zaključaka došao je Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, ukrštajući izveštaje iz baze Agencije za privredne registre 100 najvećih preduzeća po vrednosti kapitala.

Ovo su najveći gubitaši u spskoj privredi

Uprkos činjenici da su kompanije u javnom vlasništvu raspolagale sa 2.432 milijarde dinara kapitala, imale su kumulirane gubitke u iznosu od 407,6 milijardi dinara.

Interesantno je i to da je 100 kompanija sa najvećom dobiti imalo dobit od 223,8 milijardi dinara, mada je samo prvih šest na listi ostvarilo polovinu ove sume. Na spisku je najviše kompanija iz prerađivačke industrije. Među privatnim kompanijama najveći kapital imaju NIS, Delez, Delta kapital i Delta ril estejt. Tu su i Merkator, Fijat, Telenor, Hemofarm i Delta agrar.
Sa druge strane, 64 privatne kompanije i neprivatizovana društvena preduzeća imali su nekoliko puta manje vredan kapital u iznosu od 728,5 milijardi dinara. Međutim, njihovi gubici su pet puta manji od gubitaka najvećih javnih preduzeća.

Tu, međutim, nije kraj disproporcijama. Javna preduzeća osvtarila su dobit od 78,5 i gubitak od 7,6 milijardi dinara, dok su privatne kompanije imale znatno bolje rezultate. Dobitak je na kraju prošle godine izneo 112,2, a gubitak 21 milijardu dinara. Pri tom, u državnim firmama radi oko 100.000 radnika, a u privatnim čak 40 odsto manje.

U proseku u javnim preduzećima prihod po zaposlenom iznosio je 8,4, a u drugoj grupi 14,3 miliona dinara.

Takođe, dobar deo preduzeća zabeležio je gubitak koji je iznad visine kapitala. Po tom kriterijumu, rekorder su Zastava automobili. Sa samo osamnaestoro formalno zaposlenih njihov gubitak prevazilazi vrednost kapitala za čak 44,2 milijarde dinara.

U stopu ih prati jedna privatna kompanija. Reč je o Vip mobajlu (37,7 milijardi). Tu su i Ju-Es stil, HIP Petrohemija i Velefarm. Među prvih sto kompanija čiji gubici prevazilaze vrednost kapitala su još neka zvučna imena srpske privrede. Tu su BAT, Lukoil, Grand kazino i Idea.

Ništa manje zabrinjavajući za njega nisu ni podaci o rezultatima Fijat automobila Srbije. To preduzeće poseduje kapital u iznosu od 24,9 milijardi dinara, a već je u prošloj godini proknjižilo gubitak u iznosu od 5,6 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitaši preduzeća privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana