Tekst objavljen: 14.06.2013 16:00        


Pre dva dana prodata je samo četvrtina ponuđenih jednogodišnjih državnih zapisa kojima država puni budžet, tako da je sasvim izvesno da investitori ponovo zaziru od nestabilnog dinara.

Pad vrednosti dinara već odnosi prve "žrtve”

Jasna Atanasijević, glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke kaže da su, prema izveštaju sa aukcije, banke bile te koje su kupile dinarske trezorske zapise sa prosečnim prinosom od 9,13 odsto.

- Sigurno bi stabilniji dinar i očekivanja u tom pogledu doprineli da upisani iznos bude veći pri ovom nivou prinosa. Ostali investitori koji su se interesovali, a bilo ih je, tražili su veći prinos - kaže ona.

Broker Nenad Gujaničić smatra da je odustajanje bankara od investicija u domaću valutu bilo očekivano posle pada dinara od nekoliko procenata.

Za uređene ekonomije godišnji zapisi trezora ne nose rizik, ali u našem slučaju to nije tako jer se ne zna koju će vrednost domaća valuta da ima za godinu dana.

Po njemu, ukoliko i sledeće emisije dinarskih zapisa budu manje, uspešne država će se okrenuti emitovanju evroobveznica.

- Mi, zapravo, stare dugove plaćamo novim emisijama državnih hartija od vrednosti. Takvo stanje je moguće dok postoje kupci, a problem će nastati kada ih više ne bude bilo - kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana