Tekst objavljen: 20.05.2013 16:40        


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je tokom privatne posete nemačke kancelarke Angele Merkel ponovio da je potrebno zaustaviti nekontrolisanu "diktaturu štednje", istakavši da je neophodno da države što pre obrate pažnju na najsiromašnije građane.

Papa i Angela Merkel o "diktaturi štednje"

Papa i nemačka kancelarka su tokom 47-minutnog razgovara, koji trajao neobičajeno dugo za takvu vrstu susreta, i koji se odvijao na nemačkom jeziku, pokrenuli teme kao što su nejednakost, solidarnost i rastuće siromaštvo u Evropi.

Papa i Merkelova su se složili da Evropa mora da bude jaka, pravedna i solidarna. Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da je neophodno prevazilaženje "kulta novca" i da države što pre moraju da priteknu u pomoć najsiromašnijim građanima.

Merkelova je podvukla da je napredak u izgradnji solidarnijeg društva već učenjen, ali da nisu otklonjeni svi elementi postojeće krize. Nemačka kancelarka je takođe ocenila da je do eksplozije ekonomskih kriza došlo zato što nisu poštovana tržišna pravila društvene ekonomije.

Po mišljenju kancelarke, duboka zabrinutost pape Franje dokaz je da "vitalni kontrolni mehanizmi loše funkcionišu" i da bi zbog toga prioritet narednog septembarskog skupa G20 treba da bude "jačanje regulacionih mehanizama tržišta".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza štednja ekonomija merkel papa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana