Tekst objavljen: 27.04.2013 14:30        


Papa Franjo se tokom nedavne mise dotakao finansijskih i ekonomskih pitanja, posebno vatikanske administracije. On je, obraćajući se zaposlenima u vatikanskoj banci IOR, kazao da je „sve potrebno, kancelarije su potrebne, ali su potrebne samo do određene granice“.

Papa: Vatikanska banka potrebna je samo donekle

– Kada Crkva želi da se hvali svojim kvantitetom i ustanovljuje organizacije i podiže kancelarije, onda postaje birokratska i gubi svoj osnovni sadržaj – rekao je papa Franjo i naglasio kako se Crkva na taj način pretvara u nevladinu organizaciju.

– Kada organizacija zauzme prvo mesto, onda se smanjuje ljubav i, jadna Crkva, postaje NGO (nevladina organizacija), a to nije put koji treba slediti – kaže papa Franjo koji je indirektno spomenuo i Staljina kazavši: „Jedan šef države je pitao koliko je velika Papina vojska“.

Na to papa Franjo kaže da su „neki hrišćani pogrešili iz istorijskih razloga, pogrešili su put, načinili su vojske, pokrenuli ratove."

– Sada, međutim, moramo naučiti na našim greškama jer Crkva ne raste s vojnicima nego sa snagom Duha Svetog. Jer, Crkva nije jedna organizacija – objašnjavao je papa Franjo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katolička crkva papa banka vatikan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana