Tekst objavljen: 27.09.2012 10:25        


Prosečna penzionerska povišica će u oktobru biti tri puta tanja od očekivane. Tako će 1.692.940 najstarijih u proseku ojačati svoja primanja za jedva 500 dinara, umesto za skoro 1.500, koliko bi im pripalo da nije izmenjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Penzionerima stiže povišica, "čitavih" 500 dinara

U Ministrastvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da je stari zakon promenjen i da se povišica ovoga puta ”dodeljuje u skladu sa mogućnostima”.

Najzadovoljniji će biti vojni penzioneri koji će u proseku dobiti dodatnih 872 dinara na ček od 43.643 dinara. Najmanje će novca izbrojati 216.466 poljoprivrednika. Oni će dobiti povišicu od skromnih 194 dinara. Penzionerima iz nekadašnje kategorije zaposlenih trenutno je na čekovima u proseku ispisano 24.479 dinara, a nakon jesenjeg usklađivanja, primaće po 24.967 dinara.
- Penzije će se povećati za dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu iduće godine - potvrdio je Zoran Milošević, pomoćnik ministra za penzijsko osiguranje. U penzionerskim organizacijama, međutim, negoduju na ovakve rezove u poslednjem času.

- Penzije se usklađuju sa rastom potrošačkih cena, a inflacija je od aprila do avgusta već dostigla 4,8 odsto. U septembru će biti između jedan i dva odsto, pa bi samim tim penzije trebalo da se povećaju za najmanje šest procenata - kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine. Nenadić dodaje da crno vreme tek dolazi.

U ovoj godini penzije će biti ukupno povećane za samo četiri odsto, a procenjuje se da će inflacija u 2012. dostići 12 odsto. A za nova usklađivanja u aprilu 2013. u obzir će se uzimati nova smanjena osnovica čime će dodatno opasti realna snaga penzija.

U Savezu primećuju i da penzije sve više zaostaju za platama. Danas prosečna penzija čini samo 58 odsto republičke zarade, a u januaru 2012. bila je čak 64 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioneri male penzije povišica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana