Tekst objavljen: 18.03.2013 15:30        


Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka i od danas se taj proizvod nalazi na listi prozvoda sa zastićenim geografskim preklom na sajtu tog zavoda.

Piroćanci zaštitili geografsko poreklo kačkavalja

Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić je podsetio da je Opština Pirot pre 2,5 godine krenula u proceduru zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

- Okončali smo taj proces i zaštitili pirotski kačkavalj. To ime se dosta zloupotrebljavalo i postojalo je dosta mlekara i proizvođača koji su i van teritorije Pirota koristili ovaj proizvod - rekao je on.

Vasić je izrazio nadu da će zaštita geografskog imena pirotskog kačkavalja proizvođačima sa tog područja pomoći da "zauzmu bolju poziciju na tržištu Srbije i van Srbije". Dodao je da se mora podići sirovinska baza i najavio da će proizvođačima u tome pomoći opštinski Fond za razvoj poljoprivrede.

- Kada se govori o brendovima Srbije veći deo je iz pirotskog kraja. Osim kačkavalja, tu su i pirotski ćilim, jagnje, peglana kobasica i drugi proizvod - kazao je on, dodajući da je pirotski ćilim zaštićen pre nekoliko godina i da ima oznaku geografskog porekla.

U pirotskom kraju se, prema podacima iz Opštine Pirot, godišnje proizvede oko 60 tona pirotskog kravljeg kačkavalja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kačkavalj sir pirot domaća proizvodnja domaći proizvodi zdrava hrana kvalitet hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana