Tekst objavljen: 02.11.2012 15:23        


Kompanija "AH-Mura-Prvi maj", koja je nastala drugom privatizacijom poznate modne kuće u Pirotu, suočila se sa neplaniranim problemima na samom startu.

Pirot: Radnici izabrali otkaz umesto posla

Mojca Lukančič je kupila deo "Prvog maja" za oko 2,1 milion evra. Obavezala se najpre da zaposli 1.100 radnika, a do kraja godine još oko 200 uz subvencije države od po 5.000 evra po radnom mestu.

- Do sada smo mnogo puta prevareni. Osim toga, u proteklom periodu nije ništa učinjeno za poboljšanje uslova rada. Više volimo "vrapca u ruci nego goluba na grani" - rekli su na izlasku iz fabrike Aca Marjanović, Borkica Ignjatović, Marija Vojovodić, Sonja Mitić koji su kao i mnoge njihove kolege napustili fabriku.
Međutim, najveći broj "prvomajaca" je prihvatio socijalni program i odlazak na biro, odnosno otpremnine, umesto da nađe novi posao u pomenutoj novoformiranoj firmi.

Zvaničnih podataka nema, ali nezadovoljni radnici kažu da se za prelazak u novu firmu izjasnilo oko stotinak radnika, za socijalni program oko 270, dok je novi poslodavac ponudio 500 prvih ugovora o radu.

Razlog za to je što je novi gazda ponudio neto platu od 16.000 dinara. Posle pritisaka zaposlenih, ponuda je povećana na 20.000 dinara.

- U fabrici su ostali oni koji imaju manje od deset godina radnog staža i koji bukvalno nemaju kud. Ne isplati im se socijalni program koji podrazumeva isplatu 300 evra po godini staža ili deset prosečnih plata - kažu radnici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prvi maj pirot tekstilci radnici otkazi otpremnine tekstilna industrija tekstilne kompanije privatizacija slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana