Tekst objavljen: 10.09.2012 11:04        


Banke su ušle u jesenju kampanju gotovinskih i kredita za refinansiranje u dinarima, ali sa kamatama koje ni malo nisu pristupačne za građane, koji su se raznim pozajmicama već zadužili za više od 5,3 milijardi evra.

Plate sve manje, a rate za kamate visoke

Malo ko, inače, može da uđe u novi kreditni aranžman zbog malih plata, a velikih rata. Građani su se uglavnom zaduživali u evrima, pa je nepovoljni kurs nazidao mesečne obaveze. Zato sada većina uzima dozvoljeni minus i kreditne kartice, kako bi popunili kućni budžet za novu školsku godinu i zimu.

Iako su ovo mnogo skuplje bankarske “usluge”, ipak su dostupnije od kredita. Banke nude otplatu gotovinskih pozajmica i do 100 meseci. To i nije neka uteha za prezaduženu većinu građana sa skromnim primanjima.

ČEKOVI GRAĐANIMA
Građani koji imaju tekuće račune u domaćim bankama mogu da dobiju više čekova, nego oni koji posluju sa stranim bankama. Na odloženo, bez kamate mogu da pazare i do 360 dana. Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, u opticaju je 8,9 miliona čekova, u vrednosti od gotovo 40 milijardi dinara.


Zbog toga ulaze u dozvoljeni minus koji je skuplji od svakog zajma sa kamatama od 30 do 40 odsto na godišnjem nivou, ili uzimaju kreditne kartice sa takođe paprenim kamatama od 27 do 34 odsto.

Gotovinski i krediti za refinansiranje mogu da se uzmu po prosečnoj kamati od 22 odsto. Neke banke nude i grejs period od šest meseci do godinu dana, kada se otplaćuje samo kamata. Ipak, tek mali procenat stanovništva to sebi može da priušti.

Tako su tokom leta krediti za refinansiranje bili u padu, iako su mnoge banke reklamama mamile građane da sve svoje finansijske probleme mogu da reše jednom ratom i da dobiju keš preko toga. Ali, kada se ode na šalter, situacija je sasvim drugačija, banke su vrlo oprezne kada odobravaju nove zajmove, jer teško naplaćuju i već odobrene.

Neke banke odobravaju pozajmicu po tekućem računu u iznosu jedne plate. Ali, ima onih banaka koje nude limit od zarade i po, tri ili čak šest mesečnih primanja.

Isti je slučaj i sa kreditnim karticama, koje ulaze u mesečno opterećene plate sa ratama sa pet odsto. To znači da neko ko ima limit na kartici od 50.000 dinara, sa kamatom od 34 odsto godišnje, ako utroši ceo ovaj iznos, svakog meseca mora da uplati po minimum 3.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pozajmice banke kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana