Tekst objavljen: 05.12.2012 13:23        


Prosečna plata Smederevaca sa letošnje 52.000 dinara, pala je na 30.000 dinara, čemu je najviše kumovalo gašenje Železare. Istovremeno, za građane koji pune budžet, plate većine direktora su službena tajna.

Plate u Smederevu potonule svima sem direktorima

Direktori javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta zarađuju mesečno od dve do tri prosečne plate koje se kreću od 70.000 do 100.000 dinara.

Direktorka JKP „Zelenilo i groblja“ Slađana Jeremić u julu, avgustu i septembru sa toplim obrokom i regresom zaradila je po 78.531 dinar. Plata njenog zamenika Dragoslava Savića je 67.088 dinara. Direktor JKP Pijace Božidar Stanković, primio je 89.491 dinar sa uračunatim radnim stažom od 37 godina i toplim obrokom. Prema podacima iz izveštaja o radu, direktor Direkcije za izgradnju prošle godine, bez minulog rada, prosečno je zarađivao 77.572,54 dinara mesečno.
Ispostavilo se da ne samo da javnost ne zna kolike su direktorske plate, već ni lokalna samouprava?

- Grad ne poseduje informacije o zaradama direktora i zamenika direktora javnih preduzeća i ustanova - navodi Bojan Milutinov, ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Uz priznanje da su nekima plate nepristojno visoke, lokalna samouprava je pre dve godine ograničila zarade direktora na maksimalno 80 odsto plate gradonačelnika.

- Ta preporuka je još na snazi i poštuje se - tvrdi Dobrica Glišić, član Gradskog veća za resor javnih preduzeća. Glišić navodi da je on na Gradskom veću insistirao da se Novostima dostave podaci o platama koje, kako tvrdi, nisu tako velike kako se misli.

- Veći je problem broj zaposlenih u tim preduzećima. Moramo da budemo racionalni, jer sledi teška godina - kaže Glišić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smederevo železara smederevo plate zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana