Tekst objavljen: 05.12.2012 11:03        


Gradske vlasti Žukova na severu Poljske ozbiljno su shvatile parolu "štednja" i počeli da štede i na novim nazivima ulica i trgova. Naime, duže od jedne reči zabranjuju kao čist luksuz i rasipništvo.

Poljaci u krizi štede i na nazivima ulica

U novoizgrađenom naselju nazvanom Sedmo nebo u tom gradu u Pomeraniji ulicama su bila namenjena romantična imena, recimo Ulica bele breze, ulice Trave koja šušti ili Jesenjeg lišća, ali gradski činovnici odbili su te nazive, uz kratku poruku - ni reč više od jedne.

- Svaka reč viška je finansijsko rasipanje. Pravi nam velike probleme jer su table sa nazivom ulice veće i skuplje za izradu - kazao je predsednik opštine Žukovo Adam Okruj.

Dok su u Žukovu neumoljivi da ne rasipaju novac poreskih obveznika na dugačke table, u nekim gradovima dugi nazivi ulica povod su za ponos.

Najduža, Ulica omladinskih organizacija Udruženja radničkih univerziteta na poljskom jeziku ima 56 slovnih znakova, a tom ulicom koja iako kratka, svega 210 metara, ima najduže ime u Poljskoj se ponose i građani i gradske vlasti u Djaldovu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Poljska ekonomska kriza evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana